Grikiai
Aktyvūs filtrai
Grikiai internetu – sveikas ir kokybiškas produktas Jūsų stalui
Iš vienos pusės, žmonės neturėtų pervertinti maisto, paversdami šį savotišku kultu. Kita vertus, mityba yra tiesiogiai susijusi su savijauta bei išvaizda, o, tam tikra prasme, gali tapti ir savotiška mūsų pasaulėžiūros, įsitikinimų išraiška. Lietuviški grikiai, užauginti ekologiškai, be jokių kenksmingų nitratų, pesticidų ar herbicidų – ne tik skanus, bet ir itin sveikas produktas, kurį į savo bei savo šeimos racioną turėtų įtraukti kiekvienas, norinti puikiai jaustis bei atrodyti.
Visoje mūsų siūlomų grikių ir šių produktų apdorojimo bei gamybos grandinėje yra išimtinai naudojama tik žalioji energija, vadinasi, ekologiški grikiai – pasirinkimas sąmoningų žmonių, puoselėjančių tvarumo idėjas. Būtina pabrėžti, jog prekiaujame ne skrudintais, o garintais grikiais, kurie, net ir termiškai apdorojus, išsaugo daug vertingų natūralaus grūdo savybių.
Mūsų parduodami garinti grikiai internetu bei jų produktai yra gaminami itin modernioje gamykloje. Tai – garantija, jog pirkėjus pasieks tik aukščiausios kokybės produkcija.
Vieni sveikiausių ir maistingiausių iš visų grūdinių kultūrų
Kalbant apie maistinę grikių vertę, reikia paminėti, jog šis grūdas pelnytai yra laikomas vienu sveikiausių augalų pasaulyje ir savo nauda žmogaus organizmui artimas bolivinei balandai, chia sėkloms, burnočiui ir kitiems, šiandien itin populiariems augalams. O, lyginant su pastaraisiais, grikiai kaina – gerokai pigesnis pasirinkimas.
Vertingų aminorūgščių gausa
Grikiai turi daug baltymų, kuriuos sudarančios aminorūgštys (net dvi – tos, kurių organizmas pats pagaminti nėra pajėgus) yra lengvai pasisavinamos, o pastarosios savo sudėtimi bei kokybe artimos randamoms kiaušinių baltymuose bei mėsoje. Vadinasi, tai yra produktas, kurį į savo dienos racioną itin pravartu įtraukti ir vegetarams bei veganams, siekiantiems užtikrinti visų organizmui būtinų maisto medžiagų poreikį.
Vitaminų bei mineralinių medžiagų įvairovė
Ekologiški grikiai stebina įvairove ir gausa vitaminų bei mineralų, o šių, palyginus su kitomis kruopų rūšimis, randama net tris kartus daugiau. B grupės vitaminai (B1 ir B2) yra susiję su tinkamu nervų sistemos funkcionavimu. Vitaminas B5 (arba pantoteno rūgštis) stiprina imunitetą, didina darbingumą, stiprina raumenis, puoselėja plaukų ir odos grožį. Vitaminas P, dar kitaip vadinamas rutinu, ne tik stiprina kraujagyslių sieneles, bet ir, remiantis atliktais klinikiniais tyrimais, yra reikšmingas Alzheimerio ligos gydyme.
Tarp įvairių mikroelementų (manganas, selenas, fosforas, geležis, jodas ir kita), kurių atsargas papildysite valgydami grikius, reikia išskirti magnį, atsakingą ne tik už emocinės būsenos kontrolę, bet ir baltymų sintezę, raumenų stiprinimą, gliukozės kiekio kraujyje reguliavimą ir kraujospūdžio kontrolę, taip pat – sveikus dantis ir stiprius kaulus.
Viena iš vario, kurio grikiuose taip pat nemažai, funkcijų – gražios odos bei plaukų puoselėjimas. O kalcis – mineralas, būtinas stipriems kaulams, gražiems, tvirtiems, dantims, stipriems nagams.
Vertingas antioksidacinių medžiagų šaltinis
Grikių kruopos yra naudingos ir dėl didelio kiekio antioksidantų, kurių paskirtis – organizme vykstančių uždegimų slopinimas, virškinimo sistemos, kepenų, širdies bei smegenų funkcijų gerinimas. Taip pat pastarieji atlieka ir svarbų vaidmenį, kalbant apie onkologinių ligų profilaktiką.
Be gliuteno, su mažai riebalų bei cukraus, gausūs skaidulinių
Priešingai nei daugelyje kitų kruopų, grikiuose nėra gliuteno. Tai – medžiaga, kurią iš savo mitybos stengiasi išbraukti vis daugiau žmonių: ne tik tiek, kurie šios netoleruoja, bet ir norintys gyventi tiesiog sveikiau.
Ilgalaikį sotumą užtikrina skaidulos, kurių, priešingai nei cukraus ar riebalų (šių medžiagų grikiai bei jų produktai turi itin mažai), yra daug ir pastarosios, lyginant su kituose grūduose randamomis, organizme skaidosi lėčiau. Tiesa, šios kruopos yra lengvai virškinamos, tad jausitės sotūs, o ne nemaloniai apsunkę.
Žali (lukštenti) grikiai – dar sveikesnis pasirinkimas
Garinimo būdu apdoroti, neskrudinti grikiai – visapusiškai naudingas produktas, tačiau galime pasiūlyti dar sveikesnę šių grūdų rūšį. Tai – lukštenti, kitaip dar vadinami žali arba balti grikiai. Pastarųjų spalva yra šviesesnė, o skonis – švelnesnis bei šiek tiek saldesnis nei mums įprastų, termiškai, apdorotų. Žinoma, atkreipkite dėmesį, jog neapdirbtų grikių galiojimo laikas yra trumpesnis. Tačiau, svarbiausia, lukštenti išsaugo dar daugiau naudingųjų natūralaus grūdo savybių, pasižymi stipresniu antioksidaciniu poveikiu.
Lukštentų grikių kaina, lyginant su apdorotų grikių kaina, yra didesnė. Tokią tendenciją lemia ne tik aukštesnė žalių grikių maistinė vertė, bet ir gamybos proceso ypatumai. Termiškai apdorojant, grikiai sutvirtėja, o žali lieka trapesni, tad, gamybos metu nemenkam kiekiui šių sutrupant, yra patiriami gana nemaži nuostoliai.
Plačios grikių panaudojimo galimybės: vertingos visos grūdo dalys
Grikiai – produktas, stebinantis ne tik savo naudinga sudėtimi, bet ir plačiomis panaudojimo galimybėmis. Ar žinojote, jog grikiai, tiksliau, grikių lukštai, tarnauja ne tik kaip tekstilinių gaminių užpildas, bet ir estetiškai atrodantis bei daug vertingų medžiagų augalams suteikiantis mulčias?
O, kalbant apie kulinariją, šie grūdai suteikia neribotą laisvę pasireikšti jūsų fantazijai bei gali būti pagaminami taip, jog atitiktų net ir išrankiausio valgytojo skonį! Mūsų parduotuvėje siūlomi ne tik grikiai internetu, bet ir grikių makaronai, grikių miltai, grikių dribsniai, grikių duona, netgi – išskirtinio skonio grikių miltų šakotis smaližiams.
Iš grikių ir jų produktų galite virti ne tik košes ar vartoti šiuos kaip garnyrą, bet ir kepti blynus, sausainius, kotletus, virti sriubas, gaminti įvairius desertus, kokteilius ir kita. Džiugu, jog žmonių, kuriems svarbu jų ir jų šeimos narių sveika mityba, gretos sparčiai auga, tad, bendraudami su savo bendraminčiais, neabejotinai atrasite daug genialių idėjų, kaip šį naudingą bei skanų produktą „prisijaukinti“.