Grikių duona
Grikių duona internetu – sveika ir skani įprastos duonos alternatyva
Neįsivaizduojate tobulesnių pusryčių nei sumuštinis, o duoną, atrodo, galėtumėte valgyti prie kiekvieno patiekalo? Grikių duona – skonio atžvilgiu įdomesnis, o sveikatos labui – kur kas naudingesnis sprendimas nei įprasta juoda ar, juo labiau, balta duona.
Lietuviška grikių duona, savo energetine verte nenusileidžianti, o, naudingųjų medžiagų gausa, gerokai lenkianti įprastą duoną bei lengviau virškinama nei pastaroji, gali būti valgoma kaip sveikas užkandis, priedas prie sriubos, skrudinama, naudojama sumuštinių gamybai ir panašiai. Duonos gerbėjams tikrai nepritrūks fantazijos, kaip panaudoti šį skanų, sotų ir, svarbiausia, sveiką produktą savo dienos racione.
Ši natūrali grikių miltų duona yra gaminama iš lietuviškų, ekologiškai, pasitelkus 100 proc. žaliąją energiją užaugintų grikių, kurių apdirbimui taikoma technologija išsaugo visas natūralaus grūdo gerąsias savybes. Juk žmogus, grindžiantis savo gyvenimą ekologijos idėjomis, turi galvoti ne tik apie tai, kas atsiduria jo bei šeimos narių lėkštėje, bet ir kokiu būdu tas produktas jį pasiekia.
Grikių duona: pirkti ar kepti pačiam?
Naminė grikių duona – misija įmanoma? Žinoma! Internete galima rasti galybę receptų, kaip šį produktą išsikepti namų sąlygomis, tačiau, žinant šiuolaikinio žmogaus užimtumą, tik retas/reta gali sau leisti ilgus eksperimentus virtuvėje. Tad perkant šią ekologišką duoną internetu gauname puikią progą įvertinti šio produkto skonį. O ir duonos kaina, atsižvelgus į kokybišką sudėtį bei produkto maistingumą – iš tiesų nedidelė.
Kodėl grikių miltų duona – dėmesio vertas pasirinkimas?
Grikiai – grūdai, kurių sudėtyje, lyginant su kitomis grūdinėmis kultūromis, itin gausu maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralų. Tad ir grikių duona – idealus produktas maisto raciono praturtinimui visiems: aktyviai sportuojantiems, besilaikantiems tam tikro mitybos režimo ar tiesiog norintiems maitintis sveikiau.
Šiame kepinyje yra itin daug baltymų, iš kurių net dvi būtinosios aminorūgštys, natūraliai organizmo negaminamos. Grikiuose esantys baltymai yra ne tik lengvai pasisavinami, bet, savo sudėtimi, artimi mėsoje bei kiaušiniuose randamoms aminorūgštims. Tad šis produktas – idealus pasirinkimas vegetarams bei veganams, norintiems praturtinti mitybą būtinomis medžiagomis.
Be didelio kiekio skaidulų, užtikrinančių ilgalaikį sotumo jausmą, grikiai išsiskiria ir antioksidantų gausa. Pastarieji padeda reguliuoti kraujospūdį, slopina organizme vykstančius uždegiminius procesus, mažina onkologinių susirgimų tikimybę.
Grikių duonoje esančių vitaminų bei mineralinių medžiagų gausa puoselėja ne tik mūsų sveikatą, bet ir grožį. B grupės vitaminai reguliuoja nervų sistemos veiklą, saugo kraujagyslių sieneles. Magnis yra atsakingas iš tinkamą virškinimo sistemos funkcionavimą, raumenų augimą, organizmo apsaugą nuo streso ir šio sukeliamų padarinių. Varis – mineralas, būtinas įtraukti į mitybą, siekiant džiaugtis gražiais plaukais bei tobula oda. O kur dar likusi „puokštė“ mikro ir makroelementų (kalcis, natris, kalis, cinkas, manganas, selenas), patenkančių į mūsų organizmą su gardžia, traškia grikių duonos riekele!
Grikių miltų duona – sveikesnis ir skonio atžvilgiu įdomesnis gaminys, galintis pakeisti mums įprastą kitų grūdų duoną.